
Od lednice, sporáku až po elektroniku – manipulace a péče o kuchyňské vybavení optimalizuje jeho funkčnost. Kromě toho, že vaše potraviny budou chráněny před špínou, správná péče prodlouží jeho životnost. Zde jsou nejlepší tipy na péči a údržbu, které byste měli u svého kuchyňského vybavení praktikovat.
Pravidejně je kontrolujte
Vytvořte si zvyk pravidelně kontrolovat vaše zařízení, abyste zjistili, zda nemají nějaké problémy. Pokud zaznamenáte problémy, zvažte jejich okamžité vyřešení.
Čistěte a brouste své nože
Pokud máte sadu kuchyňských nožů, zvažte jejich pravidelné broušení. Pravidelné ostření nejen zlepšuje jejich účinnost, ale také prodlužuje jejich životnost. Pokud tedy stojíte o lepší krájení, brouste své nože pravidelně – nejlépe jednou týdně. Při čištění nožů nepoužívejte drsné čisticí prostředky a spreje. Udělají je tupými. Umyjte je horkou vodou a přírodním mýdlem. Nakonec je můžete otřít bavlněným hadříkem.
Pravidelně je čistěte
Ujistěte se, že jsou vaše kuchyňské spotřebiče důkladně vyčištěny. Jejich čištění po každém použití vám usnadní práci, nebudou rezavět, a navíc vydrží déle a zároveň udrží vaše potraviny v bezpečí. Zvažte každodenní dezinfekci věcí, jako jsou fritézy, grily, nože a kráječe masa. Každý týden také čistěte spotřebiče, jako jsou chladničky a trouby.
Čtěte návody
Stejně jako každé jiné vybavení je i vybavení kuchyně dodáváno s návodem či manuálem. Dodržování těchto příruček je důležitým opatřením údržby. Před manipulací s kuchyňským vybavením se tedy ujistěte, že rozumíte návodu. Tyto příručky lze také nalézt online a obsahují velmi jednoduché pokyny, jak jednotlivé předměty čistit.
Nakupujte pouze od autorizovaných, originálních prodejců
Nekupujte jen tak nějaké kuchyňské vybavení. Investujte do originálních jednotek od autorizovaného prodejce. Pamatujte, že na trhu je spousta padělků. Výběr správného vybavení tedy může být problém. Věci jako trouby, ledničky a elektronika by měly pocházet od renomovaných prodejců.
Nerezová ocel
Nerezové kuchyňské náčiní, které je považováno za nejběžnější typ nádobí v moderních kuchyních, se snadno čistí a udržuje. Neumývejte je v myčce na nádobí. Nejlepší způsob, jak je vyčistit, je ponořit je do vroucí vody s mýdlem. Ponechejte jim nějaký čas na čištění – nejlépe jednu hodinu. Poté můžete přistoupit k jejich drhnutí pomocí neabrazivního drhnutí. K čištění nerezové oceli však nepoužívejte bělidlo.