Řeč je o prastarém nástroji zvaném hmoždíř, který využívali naši předkové. Z dnešních moderních kuchyní již vymizel, a to i přesto, že má nespornou řadu výhod. Své zastoupení má totiž nejen v kuchyni, ale i v alchymii a farmacii. Pojďte se s námi podívat, proč bychom ho opět měli zařadit mezi základní vybavení kuchyně a jak vybrat ten nejlepší, který vám bude dlouho sloužit.
Historie
Nejstarší dochovaný nález hmoždíře je datován do období 35 000 let před naším letopočtem. Jednalo se o jednoduché kamenné důlky s tloučkem z téhož materiálu. Naši předci byli vynalézaví a kromě drcení koření na vaření používali hmoždíře i pro výrobu nejrůznějších mastí a tinktur. Zejména kořenáři, alchymisté a lidoví léčitelé nedají na tento způsob výroby hojivých prostředků dopustit ani dnes.
Návrat k jednoduchosti
I když se to na první pohled nemusí zdát, použití hmoždíře není zdaleka tak jednostranné. Kromě rozdrcení bylinek a koření je skvělým řešením i pro přípravu bylinných čajů či studených omáček. Ti z vás, kteří hojně připravují pesta, marinády či oblíbené guacamole, určitě ví, o čem hovoříme. Stejně jako naši předchůdci, i vy můžete kouzlo hmoždíře objevit i mimo kuchyni. Připravíte v něm totiž i nejrůznější bylinkové soli a přísady do koupele. Radost vám udělá nejen samotná příprava, ale i pozdější použití.
Největší výhodou, která je však v současné době aktuální více než kdy dříve, je úspora energií. Na rozdíl od moderních kuchyňských robotů není hmoždíř závislý na elektrické energii. Jeho provoz je tedy nejen levný, ale i všestranný. Snadno si ho totiž zabalíte i na cesty a můžete ho použít takřka kdykoliv a kdekoliv.
Hmoždíř je dále skvělým pomocníkem i pro kuchaře a gurmány. Ti totiž často dochucují jídla špetkou čerstvého koření. Představte si, jak ve velkém kuchyňském robotu rozdrtíte např. dvě kuličky zeleného pepře, které chybí k dokonalé chuti. Také už vám teď připadá hmoždíř jako užitečný nástroj? Není divu. Rozdrtíte v něm minimální množství koření či bylinek, které není ničím omezeno. To vše navíc s nesporným bonusem snadné údržby a čistění. V závislosti na materiálu postačí často jen opláchnutí teplou vodou a následné osušení. Řešit nebudete muset ani případnou instalaci a nefunkčnost výrobku. Na rozdíl od automatických přístrojů vám hmoždíř bez známek většího opotřebení a vlivu na funkci vydrží desítky let. To vše za nižší cenu a s minimem starostí týkajících se záručního a pozáručního servisu.
Mramor, kámen nebo dřevo?
Rozhodnete-li se pro pořízení hmoždíře, zvažte před jeho nákupem materiál, ze kterého bude zhotoven. Na trhu existuje několik druhů a volba závisí především na typu použití. Pro práci s jakýmkoliv druhem ingrediencí se doporučuje mramor. I když jde o těžší materiál, jeho výhoda tkví v pevnosti a hlavně všestrannosti. Bez obav v něm můžete drtit mokré, suché, ale i sebetvrdší koření. Snadno se udržuje a díky dlouhodobé životnosti bude ozdobou vaší kuchyně po několik let.
Stejný bonus jako mramor má i litina či kamenina. Nemusíte se tedy bát, že byste si nevybrali. Pokud naopak víte, že budete drtit pouze suché potraviny, postačí vám i dřevěný hmoždíř. Práce s ním je však kvůli jeho lehkosti, stejně jako s porcelánem, náročnější. Proti hraje i fakt, že dřevo snadno nasaje aroma. Při častém používání tedy hrozí, že se vám vzájemně promíchají jednotlivé chutě a ořechy načichnou po sušeném medvědím česneku.
Správná velikost je důležitá
Možná si z dětství pamatujete, že prarodiče nebo rodiče měli mosazný hmoždíř, který tvarem připomínal vyšší hrnek. I dnes lze takové hmoždíře najít, ale jsou vhodné spíše pro přípravu koření nebo drcení medikamentů. Pro přípravu marinád a dalších pochoutek se lépe hodí hmoždíře ve tvaru misky. Nejen, že se vám bude dip dobře míchat, ale později i snáze odebírat.
Důležitá je nejen velikost samotného hmoždíře, ale i velikost tloučku. Ten by měl správně padnout do ruky a být minimálně tak velký, abyste se při práci neušpinili a neporanili.
Ať už si nakonec vyberete jakýkoliv hmoždíř, jistě nebudete litovat. Vůni čerstvě nadrcených bylinek a výraznou chuť koření si ihned zamilujete.